Geschiedis van Wit-Rusland

Wit-Rusland in de Eerste Wereldoorlog

De Bolsjewieken met als leider Vladimir Lenin sloten vrede met Duitsland op 3 maar 1918. Hiermee kwam een einde aan 150 jaar tsarentijd. Ze stonden daarbij Wit-Rusland af aan Polen, wat op dat moment bezet was door de Duitsers. Uiteraard was dit opgenomen in een verdrag. De politieke leiders in Minsk hadden maling aan dit gemaakte verdrag. Zij riepen op 25 maart 1918 de BNR uit (Wit-Russische volksrepubliek). De BNR bleef niet lang bestaan doordat de Bolsjewieken onder leiding van Lenin en de Duitsers deze onafhankelijkheid niet ondersteunden.


Pools-Russische oorlog

Vanaf augustus 1919 tot Julie 1920 werd Minsk bezet door het Poolse leger. Maarschalk Jozef Pilsudski marcheerde met zijn mannen door Wit-Rusland tijdens de Pools-Russische oorlog. De Polen werden hierdoor terug gedrongen naar het westen. Uiteindelijk kwam er vrede op 18 maart 1921. Dit werd vastgelegd in het verdrag ‘Vrede van Riga’. Daarbij ging de westelijke heft naar Polen. De BSSR vormde het oostelijke deel.

Wit-Rusland in de Tweede Wereldoorlog

De vrede heeft niet lang geduurd. Na ongeveer twintig jaar zetten de Duitsers de aanval in tegen het rode leger. De Russen trokken zich terug richting het oosten. Niet alleen de joden, maar bijna alle inwoners van Wit-Rusland zijn hierbij zwaar getroffen. In 1944 heroverde het rode leger Wit-Rusland.Wit-Rusland als onafhankelijke staat

Op 25 augustus 1991 werd Wit-Rusland verrassend onafhankelijk. Later dat jaar tekenden de leiders van Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland ‘het akkoord van Minsk’. De eerste presidentsverkiezingen vonden plaats in 1994. Daarmee kwam een einde aan de Sovjet-Unie en was er voor het eerst in jaren democratie in Wit-Rusland. Aleksandr Loekasjenko was de eerste die de presidentsverkiezingen won. In 2001 werd hij ook herkozen net als later in 2004. De laatste twee verkiezingen werden van buitenaf beschouwd als ondemocratisch. Loekasjenko (ook wel de laatste dictator van Europa genoemd) werd daarbij beticht van grootschalige fraude waar hij in een later stadium met veel betrokkenen ook voor is bestraft.